Historie en eigendomsstructuur

1.5.3.1

ForFarmers heeft zich ontwikkeld van lokale mengvoercoöperatie in het oosten van Nederland tot marktleider in de Europese voerindustrie. De rijke historie van de onderneming gaat terug tot 1896, het jaar waarin een van de rechtsvoorgangers van ForFarmers werd opgericht. In de decennia die volgden werd de onderneming uitgebouwd door autonome groei, fusies en overnames.

In 2000 besloten de Oost-Nederlandse coöperaties ABC en CTA te fuseren. Deze coöperaties hadden als belangrijkste activiteit de aankoop van grondstoffen en de productie van veevoer voor de aangesloten leden. De coöperatie die uit deze fusie ontstond was ABCTA. In 2005 besloot Coöperatie ABCTA verder te gaan onder de naam ForFarmers om daarmee haar internationale groeiambities waar te maken.

Splitsing onderneming en coöperatie

Om verder internationaal te kunnen groeien, zijn de onderneming en de coöperatie in 2007 gesplitst. De coöperatie voert sindsdien de naam FromFarmers. Het bezit in het vermogen van de coöperatie (82,5%) werd gedurende een periode van tien jaar op naam van de leden gezet. Op deze manier werden leden individueel mede-eigenaar van de onderneming ForFarmers en zo is voorkomen dat het vermogen van bestaande leden zou verwateren.

Internationale groei

In lijn met haar internationale groeiambitie nam ForFarmers in 2006 in Duitsland de Bela Groep over en in 2007 het bedrijf BM. Daarmee verkreeg de onderneming haar eerste productielocaties in Duitsland en meer positie in de Duitse markt. De acquisities van Hendrix (actief in Nederland, Duitsland en België) en BOCM PAULS (actief in het Verenigd Koninkrijk) in 2012 zorgden voor verdere groei. Hendrix en BOCM PAULS waren beide respectabele ondernemingen met een meer dan honderd jaar lange historie in de veevoerindustrie. ForFarmers verkreeg hiermee een leidende positie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
In datzelfde jaar werd het belang in Cefetra (57,4%), handelshuis in mengvoergrondstoffen, verkocht. Na 2012 volgen nog een aantal (kleinere) acquisities zoals HST Feeds (2014), Wheyfeed Ltd. (2014) en Countrywide Farmers (2015), allen in het Verenigd Koninkrijk.

Om de eenheid binnen de organisatie en de eenduidigheid in aanpak en werkwijze te onderstrepen, koos de organisatie voor de naam ForFarmers als één krachtige merknaam voor de hele organisatie. Dit versterkte de positie van de onderneming in de internationale markt en zorgde voor een meer eenduidige uitstraling. Wel bleef de organisatie andere merken voeren voor specialistische activiteiten. De paardenvoeractiviteiten vinden plaats onder de merknaam Pavo, in de biologische markt voert ForFarmers in Nederland, Duitsland en België het merk Reudink en in de kuikenopfokmarkt de naam PoultryPlus.

Eigendomsstructuur

Tot 2006 was circa 80-85% van de klanten van ForFarmers ook lid van de coöperatie. Inmiddels heeft ForFarmers meer dan 25.000 klanten. De coöperatie heeft ongeveer 4.000 actieve leden die ook klant zijn bij ForFarmers.

Coöperatie FromFarmers heeft per 31 december 2015 61,0%  van de zeggenschap in ForFarmers B.V.; 25,4% hiervan heeft de coöperatie direct in bezit en 35,6% houdt zij via leden die participatierekeningen hebben. Samen met de certificaten van de leden is de zeggenschap per die datum 68,2%. De overige 31,8% is in handen van derden. 

1.5.3.2